AMATEURTELE.COM
...if your desired language isn't available, the alternative language will be shown...
Nederlands
informatie pagina voor experimenteel radio-onderzoekers
- - -

go-kit

Nederlandse het idee permalink: http://www.amateurtele.com/index.php?artikel=70&id=#152
Het kan iedereen overkomen en ik heb er ook "last" van; ideen. Ik heb een HF setup met een Yaesu FT-857D, MJF-849 antennetuner, een 13,8VDC 22A voeding en dergelijke. Het is fijn spul, maar alles hangt van losse onderdelen aan elkaar. Dit is een kluwe aan draden, wat niet uitnodigt om makkelijk mee te nemen. En daarvoor heb ik deze set voornamelijk in gebruik. Niet ideaal.
Daarbij is het ook handig om een "Go Kit" te hebben, ofwel een "shack in a box" om mee te kunnen nemen. Voor veldwerk, scoutinggebruik en dergelijke. Met deze gedachten lijkt het mij aardig om het n en ander te combineren. Ik heb ook nog een 19" 2HE schap "over" die hiervoor mooi te gebruiken is. En zo is onderstaande tekening als idee ontstaan.

image is loading...


image is loading...

Het wordt een 3HE 19" behuizing met "alle" apparatuur erin. Bovenin een 19" 1HE 22A voeding (met ruimte voor andere zaken) en onderin een schap met de FT-857D set gemonteerd en de antennetuner. In de behuizing van de voeding is het wenselijk dat een schakeling komt met een relais. Als er netspanning aanwezig is, werkt het geheel op netspanning en anders op een externe 13,8VDC ingang. Dat scheelt een schakelaar en als er netspanning is, geniet dat naar mijn idee altijd de voorkeur.
De antennekabels kunnen direct op de set worden gemonteerd, dit scheelt verliezen. De behuizing is bij voorkeur ondiep zodat het geheel compact is. In de deksel aan de achterkant is ruimte om kabels en eventuele draadantennes te kunnen plaatsen. Hiermee is het station compleet. De behuizing is in meerdere hoogtes te krijgen, dus als meer ruimte gewenst is kan dit per ongeveer 4,5cm worden opgehoogd. Zo is er een lade voor een laptop de plaatsen of extra schappen voor meer apparatuur. Mijn voorkeur gaat uit naar een compleet, maar compact geheel.
Makkelijk mee te nemen en toch compleet.

De daadwerkelijke bouw volgt nog, tot nu toe zijn het ideen.

Nederlandse start van de bouw permalink: http://www.amateurtele.com/index.php?artikel=70&id=#153
Op een regenachtige zaterdag ben ik van start gegaan met de bouw van de go-kit. Als eerste actie is het verzamelen van de onderdelen uitgevoerd. De antennetuner, zendontvanger, voedingsmodule en 2HE schap zijn verzameld. Aanvankelijk was ik van plan om een 3HE kunststof ehuizing te gebruiken, maar ik heb nog een 5HE houten variant "in de weg" staan. En om de kosten te drukken heb ik deze gebruikt. Hout is weliswaar zwaarder, maar ach, het scheelt weer geld en dat is een afweging.
De voedingsmodule blijkt hoger te zijn dan 1HE behuizing, dus heb ik meer ruimte nodig. Daarop is er een oude 2HE UPS behuizing gepakt om te verbouwen. De inhoud is er uit gehaald en er kan onder andere een voeding in. Nou ja, dat zijn de plannen. De 2HE behuizing is 17cm diep, dus groot genoeg om een voeding, relais' en andere zaken in te kunnen plaatsen. De zendontvanger en tuner zijn onderin gepaatst, dan zijn de knoppen goed te bedienen met de armen op tafel rustend. De gedachte is om de 2HE voedinsmodule boven de zendontvanger en antennetuner te plaatsen. Dan komen er een paar leds onderin de behuizing die op de apparatuur schijnen. In het donker moeten een paar leds voldoende licht geven voor bediening.
Er blijft van 1HE "over". Het is te overwegen om hier een lade of een schap in te maken. Dan zou er eventueel nog een laptop of andere kleine zaken goed kunnen worden opgeborgen.

Na het gepuzzel zijn de zendontvanger en de tuner geplaatst. Deze zijn met M4 bouten, ringen en Nyloc moeren vastgezet. Dan zit het stevig vast en trilt het niet meer los. Voor de FT-857 is de meegeleverde beugel gebruikt. In de bodem van de antennetuner zijn vier gaten geboord. Vanaf de bovenkant zijn er M4 boutjes door de bodem gestoken en vastgezet met moeren. Het resterende stukje draadeind is door het 2HE schap gestoken en met moeren vastgezet vanaf de onderkant. Met een paar millimeter speling, past het maar nt. Zowel in de hoogte als in de breedte. De zendontvanger en tuner zijn bewust iets naar echter geplaatst. Dit ter bescherming van de knoppen. Als het uitsteekt, is de kans op schade aanzienlijk. De tuner is iets verder naar achter geplaatst zodat de twee knoppen aan de rechterkant van de zendontvanger ook nog te bedienen zijn. Dat is mede ook de reden dat de zendontvanger links is geplaatst en de tuner rechts.

image is loading...


Hierboven is het voorlopige resultaat te zien. Het schap is onderin gemonteerd. Daarboven komt de voedingsmodule. Bovenin zit nu nog een 1HE voeding, maar deze gaat er nog uit. Wat er voor in de plaats komt, is nog niet bekend...

open de afdrukbare pagina door hier te klikken
klik hier voor de mobiele versie. (Beta test.)


AmateurTele.com - © 1984...2021 - Build: 20210112