> menu uitklappen <
algemeen
apparatuur foto's
APRS
banden
componenten
connectoren
documentatie
elektronenbuizen
filters/combiners
surplus (defensie)
Racal Cougar introduction
Racal PRM4515L technical description
Racal PRM4515L data protocol
Racal Cougar SMT Amplifier TA4523L
Racal Cougar Fill Gun; MA 4083
Racal Cougar PRM1545L
LV-80 RF PA
Racal VRM5080
SEM35
SEM25 transceiver
SEM25 gloeispanning
SEM power distribution
SEM antennetuner (AGAT)
RT-3600 introduction
RT-3600 connector repair
CX-3600 power cable
LS-4621 loudspeaker unit
MT-4620 mounting
CG-5826 antenna cable
RT-4600 repair
AM-65/GRC
surplus service
NSN codes
surplus radio colors
document coding
surplus (industrie)
surplus (telefonie)
mechanica
meetapparatuur
tijdstandaard/GPSDO/OSC
meetapparatuur (info)
modificaties
naslagwerk
projecten
publicaties
modems/trackers
antennetuners
antennes
voedingen
(zend)ontvangers
reparaties
schakelingen
theorie
gereedschap
EMC/EMI
werkplek
veiligheid
avionica
overig
|
RT-4600 repair (iNtermittend transmit signal)
|
reparatie
|
In de basis was Philips een fabrikant van kwaliteitsproducten. De RT3600 voorganger is geroemd om de bouwkwaliteit en prestaties. De RT-4600 is de opvolger van de RT-3600. Weliswaar is de RT-4600 de 'goedkopere' uitvoering waardoor er concessies gemaakt zijn qua filtering en degelijkheid van het apparaat, maar de kwaliteit is nog steeds prima. Een veel gehoord bezwaar is dat de modules niet meer aan een metalen frame gemonteerd zijn zoals bij de RT-3600 maar aan een meer kwetsbare printplaat. Bij extreme trillingen kan dit leiden tot falen van de zendontvanger. Maar in de basis is de RT-4600 alsnog een prima degelijk instrument.
Ik heb in 2021 een RT-4600 op de testbank gehad dat af en toe haperde bij het zenden. Om de fout te vinden ben ik systematisch gaan meten en daarmee gestart bij de voedingsspanningen. De voedingsspanningen waren prima op orde. Daarna viel het al snel op bij wat eenvoudige testen dat het oscillator signaal bij vlagen wegviel. De oscillator module is verwijderd en met een 'donor voeding' getest. En het probleem trad alsnog een paar keer op. Bij het omdraaien van de module was de oorzaak snel gevonden. Eén pen van de oscillator was niet gesoldeerd!
|
foto's
|
Hieronder is een aanblik te zien van de 6,4 MHz TCXO. Deze oscillator is dus temperatuur gestabiliseerd (Temperature Compensated X-tal Oscillator). Dat is redelijkerwijs het hoogst haalbare voor een mobiele zendontvanger. Een oven gestabiliseerde oscillator is nog mooier, maar verbruikt substantieel meer stroom dat niet werkbaar is. De zendontvanger moet ook werken op batterijen waardoor te veel energie verloren gaat bij toepassen van een oven verwarmd kristal. Daarbij is een FM signaal relatief breed, waardoor de precisie stabiliteit niet nodig is. Een TCXO is dan redelijkerwijs het beste dat toegepast kan worden.
 Op de foto hieronder is duidelijk te zien dat een soldering ontbreekt. Het is mij onbekend of de componenten in bulk gesoldeerd zijn of dat alle solderingen met de hand uitgevoerd zijn.
|
Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.
|
schema
|
Door de ontbrekende soldering is er een slecht contact waardoor de zendontvanger tijdelijk niet werkt. Eén contact van transistor TS1 heeft een slecht contact waardoor het oscillator signaal voor de zender en ontvanger volledig wegvalt.

De reparatie is eenvoudig door de soldering te herstellen. Opmerkelijk is het dat een militaire zendontvanger van een substantiële waarde door de kwaliteitscontrole is gekomen. Redelijkerwijs had de slechte soldering bij een visuele inspectie van de print gezien moeten zijn. Toch is deze print in een module geplaatst en heeft de module in een zendontvanger gezeten dat daadwerkelijk 'in het veld' is gebruikt bij de Landmacht... Ondanks dat Philips kwaliteitsproducten maakt, lijkt mij dit toch een ernstig gebrek in de kwaliteitscontrole... :-/
Het probleem is in ieder geval snel gevonden en eenvoudig opgelost en de RT4600 werkt weer prima. :-D
|
Het aanbieden van de kennis via deze website kost tijd, energie en geld. Het is heel leuk om kennis te kunnen delen en anderen hiermee te kunnen helpen, maar ook alle kosten worden uit privé middelen voldaan. Er zijn onder andere kosten voor de hosting aanbieder om de site te kunnen laten bestaan. Mijn doel is om de inhoud aan te kunnen blijven bieden zonder reclame, maar de kosten worden hoger waardoor financiële middelen nodig zijn. Dus een bijdrage van €3 wordt zeer op prijs gesteld. Het is mogelijk om op een veilige manier een financiële bijdrage van €3 (of een veelvoud hiervan) te kunnen leveren. Klik op de knop hieronder om via Ko-fi een donatie te verzorgen.
|
|