AMATEURTELE.COM
Please support this (commercial free) webpage by donating a small payment:
https://ko-fi.com/amateurtelecom
Nederlands
informatie pagina voor experimenteel radio-onderzoekers
- - -

7. service

Nederlandse PRM4515L oscillator afregelen permalink: http://www.amateurtele.com/index.php?artikel=243&id=#1083
Er is een kristal aanwezig dat de lokale referentie oscillator is van 6,4 MHz volgens opdruk. Naast het kristal zijn diverse trimmers geplaatst en in het bijzonder één 25 K blauwe meer slagen trimmer met aanduiding R144. Er is een varicap diode in serie geplaatst met het kristal dat de fijnafstemming verzorgt. Een variabele condensator veranderd de capaciteit van de schakeling en beïnvloed daarmee de oscillator frequentie. Door een gelijkspanning op een varicap diode te zetten, is ook de gewenste capaciteit in de varivcap te realiseren. Dus de potmeter stelt een gewenste gelijkspanning in dat de varicap diode voedt en hiermee een specifieke capaciteit krijgt. De capaciteit van de varicap beïnvloed het kristal en zo is met een kleine gelijkspanning het kristal op de gewenste frequentie in te stellen. Omdat het een apparaat is dat op batterijen werkt is geen oven geplaatst om de oscillator nauwkeurig op de frequentie te houden en omdat het een relatief breed FM signaal is, is de stabiliteit van de oscillator minder kritisch. Bij nameten van mijn PRM4515L bleek de frequentie van het zend signaal 200,0 Hz naast de gewenste frequentie te staan. Gebleken is dat het mogelijk is om een dunne afregelschroevendraaier door de encryptie print te steken om de onderliggende blauwe precisie potmeter op de RF print te kunnen verdraaien. Aanvankelijk had ik het afregel gat in de encryptie print niet gezien en daarom heb ik de encryptie print verwijderd voor het afregelen van de lokale oscillator. Dit blijkt mogelijk te zijn zonder de encryptie print. Deze print is alleen nodig voor het microfoon audio deel en het encryptie deel en niet voor het radiofrequentie gedeelte waar de lokale oscillator een onderdeel van is. Afregelen van de oscillator kán dus zonder encryptie print.

image is loading...

image is loading...

Nederlandse reinigen en smeren permalink: http://www.amateurtele.com/index.php?artikel=243&id=#1084
De Racal Cougar apparatuur is na jaren gebruik vaak toe aan een grondige schoonmaakbeurt. Om een PRM4515L fris te krijgen heb ik enkele stappen van reinigen hieronder toegelicht. De volgorde en belang van de stap is naar inzicht te beoordelen.

De eerst stap is het verwijderen van oude labels en stickers door middel van een scheermes of een snijblad van een "afbreekmes". Soms is het ook mooi om het label van "sniper", "arrestatieteam" of "Politie" te laten zitten omdat het stoer staat. ;-)
De tweede stap is dat ik de buitenkant met perslucht schoon blaas om het stof te verwijderen. In combinatie met een (schone/droge) kwast kan stof uit kleine hoekjes en gaatjes worden verwijderd. Denk hierbij vooral aan de connectoren aan de bovenkant.
De volgende stap is het verwijderen van de twee grote deksels. Ook de boutjes (en ringetjes) van de deksels kunnen het best verwijderd worden uit de deksels. De "kale" deksels kunnen het best met een tandenborstel en schuurmiddel (zoals Cif) in de gootsteen met een beetje water schoon worden geschrobd en daarna gedroogd. Het resultaat is vaak verbluffend mooi! Voorzie het schroefdraad van de boutjes van een (heel) klein beetje olie (zoals WD40) zodat het schroefdraad in goede conditie blijft.
De binnenzijde van de zendontvanger is zelden vervuild, dus dit hoeft normaal gesproken niet worden gereinigd.
Met een wattenstaafje en Isopropyl alcohol is de ruimte rondom de twee connectoren aan de bovenkant vaak goed te reinigen.
De batterij vergrendeling aan de zijkant kan uit elkaar worden genomen door de sleuf kop bout te verwijderen. Alle onderdelen zijn nu met een doek/wattenstaafjes en alcohol te reinigen. Verstandig is het om het schroefdraad en bewegende delen te voorzien van een klein beetje olie zoals WD40. Dan komt het behoud van de apparatuur ten goede.
Het mooiste is om de drie knoppen te verwijderen van de schakelaar assen. Dit kan met een klein zeskant sleuteltje door twee schroefjes per knop te verwijderen. Zorg dat je goed passend gereedschap hebt en dat de sleutel en boutje goed vetvrij is om doorslippen (en beschadigingen van de boutjes) te voorkomen. Reinig de knoppen met schuurmiddel en water. Reinig met wattenstaafjes en alcohol de holtes achter de knoppen. Voorzie het schroefdraad van de kleine borg boutjes van een beetje vet (zoals WD40) om de boutjes en het schroefdraad in topconditie te houden.
Als afronding is het verstandig om alles weer te assembleren en met een doek en alcohol alles nog een keer af te nemen.

Normaal gesproken is bovenstaande voldoende om een PRM4515L weer in frisse conditie te krijgen.

Nederlandse Fill Gun back-up batterij permalink: http://www.amateurtele.com/index.php?artikel=243&id=#1089
De Fill Gun is voorzien van een 270 mAh (40 LF 220) backup batterij. Deze is uitsluitend voor het voorzien van een spanning op het SRAM om de inhoud van deze geheugen chip vast te houden. Ondanks dat de SRAM chip maar 4 microampère aan stroom trekt, zal ooit deze 3 Volt batterij leeg raken. Nu (anno 2017) zal de backup batterij van de Fill Gun wel aan vervanging toe zijn. Dus (preventief) periodiek vervangen is wel een aanrader om de Fill Gun operationeel te houden. De originele backup batterij is in een (rood) kunststof behuizing geplaatst om nevenschade door eventueel lekken van de batterij te voorkomen. Het is denkbaar om een 3 Volt (CR2030?!) knoopcel te voorzien van draden en deze in de Fill Gun te solderen aangezien het niet aannemelijk wordt geacht dat het originele type batterij nog leverbaar is. Een direct vervangende cel kost ongeveer €20,00. Een CR2030 knoopcel van een A-merk kost maximaal €4,00. Bij aanschaf van meer stuks daalt de prijs vaak snel en €1,00 per knoopcel is een redelijke prijs. De capaciteit van een CR2030 kan verschillen tussen 180 en 240 mAh. Dit bepaalt hoe lang het geheugen behouden blijft. Een originele batterij heeft een capaciteit van 270 mAh en de stroom dat de SRAM chip nodig heeft om het geheugen te behouden is ongeveer 4 microampère, dus de levensduur is ongeveer 7,7 jaren in de ideale situatie.

image is loading...


Meer informatie van de Fill Gun is hier te vinden.

open de afdrukbare pagina door hier te klikken
klik hier voor de mobiele versie. (Beta test.)


AmateurTele.com - © 1984...2022 - Build: 20210112