AMATEURTELE.COM
...if your desired language isn't available, the alternative language will be shown...
Nederlands
informatie pagina voor experimenteel radio-onderzoekers
- - -

Icom IC-705

introduction permalink: http://www.amateurtele.com/index.php?artikel=223&id=#1382
At 31 of august 2019 is the Icom IC-705 is introduced at the Toyko Hamfair 2019. This is a portable 10 Watt (QRP) FM/AM/SSB/DV/RTTY/CW rig whith 4,3" touchscreen, D-STAR, WLAN, Bluetooth, (fast/high resolution) realtime RF spectrum scope and much more! It'll transmit on HF, 6 m, 2 m and 70 cm! (4 m is also likely, but not sure yet...) The exacte receive frequencies are unknown yet, but it's said that it'll receive also the ariband and FM broadcast band.

noteThe price will be between €1.200 and € 1.300.
The first IC-705's are expected in march 2020.

There's an official video and flyer and that's all the official information available yet. There's no IC-705 user manual, IC-705 schematic nor IC-705 service manual available yet.

The IC-705 is a direct sampling SDR rig like the newest technology for good distortion reduction. (The Yaesu FT-817/FT-818 is a traditional superhytrodyne rig.) The Icom IC-705 is "the new Icom IC-703" (QRP version of the Icom IC-706). The IC-705 is the HF Icom IC-7300 and VHF/UHF IC-7900 combined, but low power portable version. Since it's designed for portable operation and weight and size is therefore relevant, there's no built in antenna tuner. (Which seems a logical choice.) Altough the rig is designed for field operations, the performance and functions are like a base station rig.

image is loading...

Image by Icom America.


specifications permalink: http://www.amateurtele.com/index.php?artikel=223&id=#1383
There's still little information and the device isn't FCC approved yet so "everything" can still be changed. But I summed up the most relevant information I could find.

TX: HF/6 m/2 m/70 cm (likely also 4 m like the IC-7300, but not confirmed)
Software Defined Radio (SDR) with direct sampling technology
10 Watt RF power if fed with external 13,8 VDC
5 Watt RF power if fed by the internal PB-272 battery (QRP and QRPp)
micro SD card slot (for QSO recording, voice keyer memory, RTTY log, screen capture save, settings backup and GPS log)
VHF/UHF antenna supplied
Frontpanel speaker! (Audio towards you instead of send to the ceiling like the IC-7300.)
Compact design (20 cm wide and 8 cm deep. Fit's in your' hand.)
Lightweight (1 kg! without battery/microphone.)
4,3" touchscreen
High speed/resolution realtime spectrum scope and waterfall
D-STAR (DV) mode built in (sending smartphone images via D-STAR?!)
GPS antenna and GPS logger built in
Bluetooth capability (forsmartphone linking, remote control and headset)
WLAN (For remote control?!)
MH-243 microphone (with control buttons) supplied.
External send/ALC connection (right side)
Antenna tuner connection (right side)
13,8 VDC power input connection (right side)
CW key connection (right side)
USB connection (right side)
BNC antenna connection (left side)
Speaker/microphone connection (left side)
Battery operated (BP-272) or external 13,8 VDC.
Modulation: AM/SSB/(W)FM/DV/CW/RTTY
Built in clock! (I like this feature very much!)

Nederlandse FCC goedkeuring permalink: http://www.amateurtele.com/index.php?artikel=223&id=#1384
Momenteel is er nog geen FCC goedkeuring waarop het wachten is. De FCC goedkeuring is nodig om een apparaat op de markt te mogen brengen. Alvorens vrijgave worden er EMC testen uitgevoerd of de apparatuur niet te veel RF storing genereert. Aangezien ICOM een gerenommeerde producent is met veel ervaring verwacht ik dat het ene administratieve handeling is, maar het is nog even een "showstopper" voordat de IC-705 daadwerkelijk gekocht kan worden. Ik kijk met enige regelmaat in het FCC register om te kijken of er nieuwe apparatuur gelanceerd wordt en ik heb nog niets van de IC-705 kunnen vinden. Hier is de link naar het FCC register met Icom producten: https://fccid.io/AFJ Naar verwachting verschijnt hier het FCC onderzoek. Ook de meetrapportages zijn hier van reeds vrijgegeven apparatuur te vinden

Nederlandse mijn overwegingen permalink: http://www.amateurtele.com/index.php?artikel=223&id=#1385
De ideale radiozender bestaat niet, maar de Icom IC-705 komt (voor mij) het dichtst in de buurt. ;-) Afgelopen week ontdekte ik dat ik alweer 13 jaar experimenteel radio onderzoeker ben. In de jaren heb ik al heel wat zendontvangers voorbij zien komen.

Op mijn eerste Yaesu FT-1500M na, heb ik altijd uit budget overwegingen gebruikte zendontvangers gehad. Elk apparaat heeft zijn/haar charme, maar een ideale set is er nooit geweest. De Yaesu FT-897(D) is een favoriete set omdat "alles" (HF, VHF en UHF) er in zit en de set robuust en toch compact is. De Yaesu FT-857(D) is ook mooi, maar het uiterlijk van de de Yaesu FT-897(D) spreekt mij meer aan. De Yaesu FT-817 is ook een prachtige set, maar met 5 Watt eigenlijk nét iets te krap in zendvermogen. Het grote voordeel is dat het (superhetrodyne) zendontvangers zijn zonder energie "slurpende" chips voor digitale signaalverwerking. Hiermee zijn de FT-8x7 zendontvangers ideaal voor veldwerk. Een beperking is dat er geen goede ruisonderdrukking is waardoor lang luisteren vermoeiend kan zijn. Ook ontbreekt een RF spectrum weergave zodat je aan het afstemmen blijft "in het duister" om een station te vinden.

Ik droomde ooit van een Yaesu FT-2000 HF set en deze is er ook gekomen! Deze set is naar mijn idee een van de mooiste sets ooit gemaakt. Om het "gat" van VHF/UHF op te vangen (is de Yaesu FT-897(D) en Yaesu FT-897(D) verkocht en) is een Yaesu FT-991 gekocht. Hier heb ik achteraf veel spijt van. Ik kan prima omgaan met menu's, maar de bediening van de Yaesu FT-991 is naar mijn idee te onlogisch en weinig werkbaar. Daarbij kon het waterval spectrum en de audio niet tegelijkertijd worden ingeschakeld! Hiervoor is vrij snel een upgrade verschenen die meer dan zeshonderd Euro kostte! Ik voel mij hierdoor redelijk "belazerd" door Yaesu omdat de waarde van de Yaesu FT-991 hiermee ongeveer in een dag halveerde... Als snel kwam ik in aanraking met de Icom IC-7300. De Icom IC-7300 is naar mijn idee briljant. De bediening is eenvoudig, de geluidskwaliteit is fantastisch, er zit een (voice) keyer in, er zit een TX/RX audio recorder in, RTTY decoder, waterval en veel meer. Na de kennismaking met de Icom IC-7300 heb ik binnen een week de Yaesu FT-2000 verkocht en een (gebruikte) Icom IC-7300 gekocht. Een beperking van de Icom IC-7300 is dat er geen VHF/UHF in zit. Later is de IC-9700 verschenen dat de VHF/UHF "kopie" is van de Icom IC-7300. Helaas is deze VHF/UHF set voor mij te duur waardoor het geen optie is. (vandaar dat er weer een FT-897 staat voor voornamelijk VHF en UHF.) Gelukkig is recent de IC-705 aangekondigd! Dit is een QRP versie van de "Icom IC-7300 met VHF en UHF"! Weliswaar is het "maar" een 10 Watt apparaat, maar dat is geen bezwaar. Voor thuis is 10 W voor de lokale VHF/UHF repeaters voldoende en in de shack is een HF eindtrapje om 70 à 100 Watt te maken geen probleem. Omdat de QRP set compact is, nodigt dit ook uit om ermee het veld in te gaan. 5 Watt (zoals de Yaesu FT-817) is net te krap en 10 Watt zoals deze IC-705 is een mooi vermogen voor QRP werken. Ik denk dat ik hiermee mijn "ideale" set gevonden heb. Ik ben geen echte "DX'er" en werk voornamelijk lokaal via de repeater, maar ik wil wel de mogelijkheid hebben om op HF uit te komen. De IC-705 heeft HF, VHF en UHF in één met een waterval spectrum en alle "moderne" opties in een compact apparaat. Nog mooier zou zijn als er een module achter "geplakt" zou kunnen worden met een eindtrap, maar dat is zelf nog wel te organiseren. ;-) De set is eind oktober 2019 besteld en nu is het wachten totdat de IC-705 geleverd wordt. De set is niet bepaald gratis, maar het is beslist wel een geloofwaardige prijs voor een "revolutionair" product.

open de afdrukbare pagina door hier te klikken


AmateurTele.com - © 1984...2020 - Build: 20190816