AMATEURTELE.COM Spullen te koop! Klik hier voor het aanbod. Nederlands
onafhankelijke informatie pagina voor experimenteel radio-onderzoekers
- - -

weblog/news

Nederlandse 2022/18
In het kader van surplus apparatuur is er een artikel geschreven over NSN ofwel NATO Stock Numbers.
In het kader van de beoogde verbeterde navigatie is er wat geschoven in de artikelen. Er was een aparte kop voor de Racal Cougar en besloten is om de Racal Cougar artikelen onder te brengen onder het kopje defensie surplus apparatuur. De aparte kop van de Racal Cougar is hiermee komen te vervallen...
Nederlandse 2022/17
Op de achtergrond wordt gewerkt om de navigatie van de website grondig te herzien. De navigatie is maar twee niveaus diep waardoor een duidelijk hiërarchie lastig te bereiken is. Het resultaat is dat enkele artikelen onwerkbaar lang worden. Er wordt gewerkt aan een navigatie 'boom' met 'oneindig' veel mogelijke lagen om de inhoud van de pagina beter te kunnen weergeven. De inhoud blijft dan (naganoeg) gelijk, alleen wordt het beter vindbaar. De Racal Cougar apparatuur heeft een eigen kopje op de data kwijt te kunnen, maar formeel hoort het onder de noemer surplus apparatuur. Nu ik aan het werk ben aan artikelen over de RT-3600 en RT-4600 heb ik de dringende behoefte om de data beter weer te kunnen geven. Het ontwerp van de navigatie kost het nodige denkwerk waardoor het resultaat nog even op zich laat wachten. Ondertussen heb ik al wel wat inhoud 'gegenereerd' wat ik al wel wil delen. Het zijn de artikelen hieronder. Omdat er dus nog geen goede navigatie is, zijn de artikelen nog niet zichtbaar in de navigatiebalk links. Wel zijn de artikelen leesbaar en via onderstaande links te vinden. Wanneer de navigatie gereed is, zullen de artikelen onder de juiste noemer vindbaar gaan worden.

Er is een Engelstalig artikel geschreven over de reparatie van de audio connector van een RT-3600.
Er is een Nederlandstalig artikel geschreven over de documentatie codering van legerapparatuur..
Er is een Engelstalig artikel geschreven over de (RAL) kleuren van surplus apparatuur..
Er is een Nederlandstalig artikel geschreven over de reparatie van een RT-4600 (oscillator).
Er is een Nederlandstalig artikel geschreven over de naamgeving van FM-4600/RT-4600 apparatuur.
Er is een tweetalig artikel geschreven over onderhoud van FM-4600/FM-3600 apparatuur.
Er is een beknopte introductie van de RT-3600 zendontvanger geschreven.
Er is een artikel geschreven over de MT-3620 montageplaat van het FM-3600 zendontvanger systeem.
Er is een artikel geschreven over de CX-3600 voedingskabel van het FM-3600 zendontvanger systeem.
Er is een artikel geschreven over de SEM A/VHF - BVTS 80 stroomverdeler/overspanningsbeveiliging.

Helaas, er gaat reclame komen. Het bouwen en continueren van deze site is een feestje, maar de kosten zijn over de €1.000,00 gegaan en er zijn 'maar' drie donaties van €3 geweest waardoor er in totaal €9 verdiend is met deze website. Sinds de start van de meting in 2015 zijn er tot vandaag 5.121.492 unieke bezoekers geweest. De trend van het afgelopen jaar is dat er gemiddeld 4.579 bezoekers per dag zijn. En de bezoekersaantallen stijgen nog steeds. Op één dag is er zelfs een keer een bezoekersaantal van meer dan 33.000 geweest! Dus er is voldoende interesse in de website zo blijkt. En als van de 5.121.492 bezoekers er in zes jaar tijd maar drie een donatie overmaken, dan is dat best wel wrang. Om de pagina te kunnen voortzetten gaat er dus reclame komen om de kosten de compenseren. Ik heb niet het doel of illusie dat ik rijk wordt van deze website, maar het zou wel fijn zijn dat de harde kosten zoals webhosting gedekt kunnen worden.
Dus vanaf nu zal er reclame te zien zijn op deze website om voort te kunnen bestaan.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2022/16
Oei wat gaat de tijd snel... Het is alweer ruim 2022... De laatste tijd ben ik weer 'versaafd' geraakt aan surplus apparatuur zoals de RT-4600, RT-4600, VRM-5080, SEM-25 en de VRC-8000. Uiteraard is hier ook weer veel over te vertellen en het is de bedoeling dat er tweeds weer een brokje informatie beschikbaar komt. Vandaag de start met een artikel over de Philips LS-4621 luidspreker!

image is loading...

Nederlandse 2021/45
Na lang speuren heb ik (via eBay) een vertical gyro gevonden. Dit is een mechanische gyroscoop als referentie voor een kunstmatige horizon van een vliegtug. De Kearfott 425408-1A-B vertical gyroscope is hieronder afgebeeld. De eerste informatie is geborgd. Later zal de gyroscoop ook worden geopend en weer functioneel worden gemaakt.

image is loading...

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2021/43
Na en periode van stilte is er weer nieuws. Ik ben recent vader geworden, dus de tijd is de afgelopen tijd iets anders ingedeeld. De vrije tijd zal hiermee minder worden, maar het voordeel is dat er meer 'documentatie tijd' is om bergen met ideeën op 'papier' te zetten en artikelen van te maken. Dus mogelijk komt er nu vaker een update...

De laatste tijd is de interesse van radio wat meer verschoven naar avionica. Uiteindelijk ligt het dicht bij elkaar en het is reuze interessant. Ik heb een kleine verzameling aan diverse avionica instrumenten gekocht die klaar liggen om nader te onderzoeken. Het grootste project is het reverse engineeren van de Panavia Tornado straaljager display unit ofwel MRCA TV TAB. Het project vordert aardig. Recent is de gehele draadboom in kaart gebracht en is het hoofdstroom circuit gedocumenteerd. Klik op de afbeelding hieronder voor meer informatie over de draadboom van de TV TAB. Ondertussen wordt gewerkt aan een 115 VAC 400 Hz drie fasen voeding zodat de display unit opgestart kan worden. Tot dan toe alleen nog wat leesplezier over de ontdekkingstocht van de draadboom...

image is loading...

Nederlandse 2021/24
Om moverende redenen heb ik besloten te 'versmallen'. Ik was beheerder van APRS digipeater Pi1APA in Apeldoorn, maar ik ben ermee gestopt. De vergunning kosten zijn zere sterk gestegen waardoor de lasten groter worden dan de lusten. Daarbij is beheren van de digipeater grotendeels voor publiek belang en helaas zijn de jaarlijkse kosten (verzekering, vergunning, energie, hardware en dergelijke) uit privé middelen betaald en zijn de inkomsten nihil. Dus digipeater PI1APA is helaas uit de lucht. Wel wordt overwogen om een vervangende igate te maken...

Hiermee heb ik de activiteiten van www.pi1apa.nl en www.digipeater.nl ook gestopt. Momenteel ben ik bezig om de data om te zetten naar deze pagina zodat de informatie nog wel beschikbaar blijft, maar dan onder het label Amateurtele.com. Hiermee wordt de APRS informatie gebundeld onder het nieuwe kopje APRS.

Ook ben ik aan het 'rommelen gegaan' met een Racal 80794 Control Display Unit van een Sea King helikopter. De DSKY (display keyboard) van een Apollo ruimtevaartuig is te duur, en een CDU van een helikopter is dan 'second best'. ;-) Het is een puzzel, maar wel een leuke puzzel om het apparaat te ontrafelen.

image is loading...


Aanvankelijk was er een kop met 'radioapparatuur' in de linker navigatiebalk. Deze is gesplitst in (zend)ontvangers, modems/trackers, antenne tuners en antennes. Ik denk dat dit de vindbaarheid van apparatuur ten goede komt.

Deze website wordt uit privé middelen betaald en ik werk hard om de pagina zo lang mogelijk reclame vrij te houden. Maar om de kosten toch beheersbaar te houden, heb ik besloten om 'mijn hand op te houden'. De server kosten zijn rond de € 70 per jaar, en elke Euro die bijgedragen wordt helpt mee in het voortbestaan. Dus als je belang hebt bij de informatie op deze pagina en je wilt dat deze pagina blijft bestaan, is het te overwegen om een bescheiden financiële bijdrage van € 3 te leveren. Via deze link: https://ko-fi.com/amateurtelecom is het mogelijk om (op veilige wijze) een bijdrage te leveren aan deze website. De bijdrage kan worden geleverd via het platform Ko-fi dat ervoor zorgt dat op veilige wijze een bescheiden betaling kan worden overgemaakt.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

2021/22
Last week I bought a set of other avionics instrumens including two CDU's (control display units) and the newer model of the MRCA TV TAB display, the AMLED display. It is said that the (colour) LCD version is much more sensitive to failure and is therefore likely broken. But is a nice compare to the older crt version. And I bought another set of 'simple' instruments. And I finished reverse engineering one of the devices:

The full article about the Fuel quentity indicator can be read here...

image is loading...


By the way, based on the site statistics most of the viewers have English as the default language. Therefore it's likely more articles will be published in English instead of Dutch.

I'm also busy 'unravelling the mysteries' of a Ferrant FEI30 radar warning receiver disply. The article is not finished yet, but here's a teaser video of some tests:


2021/21
A lot is happening!

I bought a Bird model 8201 dummy load and there's a small article written about it...

Lately I started working on some surplus avionics equipment. There's a lot to learn and write about this, so a
lot of information will follow...

My first experienced with a Smiths Industries H6 artificial horizon of a Boeing 737 are described.

image is loading...


The article about the VDC ST443-3 nozzle area indicator is revised and new information is added.

image is loading...


The Tornado display unit project was on hold for a while and the project is restarted. I started writing about the LVPS; Low Voltage Power Supply of the Marconi MRCA TV TAB display unit. In time a lot of information of the reverse engineering will folow...

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2021/08
Oef! Er is héél veel te vermelden! Een Marconi 2955 reparatie en de aanschaf van een Philips RT4600 zendontvanger. Echter heb ik te weinig tijd om alles op papier te zetten. Dus nog ven geduld voor deze artikelen.

Wel is er een artikel geschreven over de recent gekochte Maas SPA-8230 netvoeding. Mijn Chinese 'goedkopie' voeding ging kapot wwaarop ik nu een degelijke voeding gekocht heb...


image is loading...Nederlandse 2021/04
De artikelen over avionica zijn al ruim 110 keer bezocht! Leuk om te zien de nieuwe informatie nu al gevonden wordt. Voor deze projecten ben ik ook op zoek naar een aantal connectoren. Wie kan mij helpen aan de stekkers die op deze connectoren passen?

Ik ben geïnformeerd dat gyroscopen beryllium kunnen bevatten. Beryllium is toxisch, dus voorzichtigheid is geboden. Vandaar dat hier aandacht aan is besteedt.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2021/03
Deze week zijn er een aantal oude projecten afgevoerd. De ombouw van de Nokia RD72 is afgevoerd. Het is niet gelukt om de 'millennium bug telefoon' werkend te krijgen voor hobby gebruik. Helaas heb ik onvoldoende kennis om cpu's te kunnen programmeren en de voorraad van telefoons is ondertussen door het museum verkocht waardoor de relevantie van het project weg is. Daarbij waren er te weinig bevindingen om de informatie op de site te laten staan. Dus het project is afgevoerd evenals een aantal artikelen die onvoldoende inhoud hadden of niet meer relevant zijn.

Wel zijn er veel ontwikkelingen met de Tornado MRCA TV TAB display unit. Er wordt meer data geproduceerd dan dat ik op de site kan verwerken, dus het is nog losse en ruwe informatie en de artikelen zullen daarmee later meer vorm krijgen. Ook is er hulp gevonden in Nederland, Duitsland en Frankrijk om het project mooi af te ronden.

image is loading...

Nederlandse 2021/02
De afgelopen tijd ben ik geïnteresseerd geraakt in avionica ofwel vliegtuig elektronica. Mijn eerste 'avontuur' is het uitpluizen van een Tornado straaljager display eenheid. Voor de gelegenheid is de groep avionica toegevoegd. Ook zullen de bevindingen volgen de komende tijd in de artikelen in deze groep. Vanwege het grote aantal internationale bezoekers is besloten om de artikelen in het Engels te schrijven.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2021/01
De tijd vliegt! De weken vliegen voorbij maar het blijft qua updates rustig... op de achtergrond ben ik bezig met een serie artikelen over een Tornado TV-TAB-display unit. Dit is een head down display uit een Tornado straaljager. Het is zeer boeiende techniek en er is veel te vertellen. Er wordt gewerkt aan een teardown en gedeeltelijke reverse engineering. Wanneer de ruwe informatie vorm begint e krijgen zal een groep met avionica informatie verschijnen. Voor nu is het nog even wachten.

Qua website code is er wel wat te melden. Er zaten een aantal onvolkomenheden in de code waar ik niet blij mee was. Dergelijke schoonheidsfouten zijn opgelost. Wanneer er bijvoorbeeld op een groep wordt geklikt in de linker navigatie kolom, verschijnt in het veld rechts de lijst met bijbehorende artikelen on plaats van de melding "Klik links voor een artikel..." Dit ziet er netter uit en navigeert makkelijker. Ook is er nu de mogelijkheid om de volledige titel weergegeven omdat er meer ruimte is in het rechter veld dan in het navigatie veld.
Wanneer er een artikel wordt geselecteerd, wordt nu automatisch ook de bijbehorende groep geopend in de linker navigatie. Dan kan je meteen zien welke gerelateerde in de geselecteerde groep horen. Ook dat navigeert prettiger. Het suffe is dat het een paar minuten aanpassen is, maar dat het een jaar geduurd heeft voordat de code gewijzigd is na opmerking van de verbetermogelijkheid. Afijn, nu is het in ieder geval voor elkaar. Hopelijk draagt het bij aan prettiger lezen van de inhoud.

Ook goed nieuws is dat de pagina veel bekijks heeft. Het aantal bezoekers is over alle jaren meer dan 1.000 per dag! Vijf jaar geleden was het laagste aantal bezoekers op een dag 120 bezoekers. Op uitzonderlijke dagen zijn er soms meer dan 10.000 bezoekers per dag! Goed om te weten dat mijn energie en 'geofferde' vrije tijd wordt gewaardeerd. ;-)

Nederlandse 2020/52
De Icom IC-756PRO kan erg warm worden tijdens ontvangst. In dit artikel is een modificatie beschreven dat de Icom IC-756 PRO koel blijft bij ontvangst..
In dit artikel is de BG7TBL 10 MHz band pass filter nader bekeken.
In dit artikel is de Bucket Brigade Squelch nader toegelicht om ruisvrij squelch te kunnen schakelen.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2020/45
Het artikel van de IC-705 is verder aangevuld.
Er is een artkel geschreven over SINAD metingen.


Nederlandse 2020/37
De weken vliegen voorbij! Op de achtergrond is er gewerkt aan technische verbeteringen van de pagina en er is getest met en smartphone vriendelijke weergave. Wanneer de winter eraan komt is het mooi tijd voor dergelijke ontwikkelingen. ;-)
De IC-705 komt eraan! Yey! Hiermee is het artikel van de IC-705 bijgeschaafd.
Er is een artikel geschreven over SINAD. Het artikel is hier te vinden...

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2020/24
Gebleken is dat de laatste tijd (te) weinig tijd is om deze website actief te beheren. Er zijn geen inkomsten het is hobby, maar de hobby verschuift. Mijn leven raakt anders ingericht waardoor mijn indeling in tijd en interesses is veranderd. Omdat continueren van deze website geld en tijd kost, wordt de drempel later om de activiteiten te beëindigen. Aan het enorme aantal bezoekers te zien is er wel veel interesse in de informatie, maar helaas staan er geen inkomsten tegenover. Naar mijn idee moet de inhoud van de pagina ook een keer worden uitgeplozen om de data actueel te houden en de weergave moet smartphone vriendelijke worden gemaakt. Maar ik weet niet of ik hier nog actief energie in ga steken... Kortom, de toekomst van de pagina kan niet worden gegarandeerd maar vooralsnog zal de pagina in de huidige vorm nog wel laten bestaan...

Nederlandse 2019/45
Het artikel over het Yaesu CAT protocol is herzien en flink aangevuld met praktijkinformatie.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2019/03
Oei, en toe nwas het alweer 2019... In verband met het overnemen van digipeater PI1APA gaat de meeste tijd en energie momenteel niet naar deze site. Ook is besloten om alles dat met APRS, packet en aanverwante te maken heeft over te zetten naar een specifieke website: http://www.digipeater.nl. De website is nog niet klaar, dus nog even geduld! Eerst wordt het beheer van PI1APA overgezet en dan gaat de aandacht naar de online informatie...

Nederlandse 2018/39
Deze week zijn er voornamelijk foto's gemaakt. De "studio" is af en hiermee kan een "achterstand" ingehaald worden met betrekking tot voorgenomen apparatuurfoto's. Van diverse apparatuur zijn foto's gemaakt. Eventuele begeleidende tekst zal later nog volgen.

Er zijn nieuwe foto's geplaatst van de Motorola GM-950 70 MHz mobilofoon.

Er is een nieuw artikel verschenen over de Elcom PAN2000 FFT processor. Deze kast is gebruikt door de Nederlandse Radiocontroledienst om piraten en ander radiogespuis op te sporen. Deze kast heeft naar verluid oorspronkelijk Fl 160.000,00 gekost!

Het artikel over de Radiosystems/Ericsson dummyload is,op verzoek van een website bezoeker, aangevuld met een foto van de binnenzijde.

Het bestaande artikel over de Pfitzner/Condor mobilofoons is aangevuld met foto's.


Vlak voor de verkoop van mijn Leader/Monacor LDM-815 dipmeter is deze nog op de foto gezet. Ik gebruik de dipmeter nagenoeg nooit en dat is een goede reden voor verkoop. Er is ook meteen een animatie gemaakt!

Tot mijn grote schrik heb ik ontdekt dat ik een artikel bijgewerkt heb zonder het te melden! Ik heb een Celwave P522 duplex filter grondig mechanische aangepast en opnieuw afgeregeld! Door de mechanische aanpassingen zijn de doorlaatverliezen kleiner...

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2018/38
Heb je ooit een Yaesu FT-817 gezien waar spreekwoordelijk een tank overheen gereden is? Dan is het het waard om het artikel ervan te bekijken... Deze set gaat bij mij de boeken in als de meest mishandelde zendontvanger ooit. En aan mij om er nog iets van te maken... Het artikel is nog niet helemaal klaar en de FT-817 is nog niet helemaal af, maar er is genoeg te zien wat het bekijken waard is...

Nederlandse 2018/37
Deze week is de foto opstelling klaar gemaakt en dat was een goede gelegenheid om enkele foto's te maken. Er is nog een bescheiden wachtlijst met wat er allemaal op de foto "moet" en zo is er nu een kleine start gemaakt. Onderstaande artikelen zijn aangevuld met "studio" foto's.

Yaesu FT-2800M VHF FM set met nieuwe foto..
Daiwa CN-801H "kruismeter" met twee nieuwe foto's..
Yaesu FT-897D all mode set met nieuwe foto..

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2018/36
Deze week is er een Yaesu FT-2800M "blind" gekocht. En zoals te raden is hier ook wat werk aan nodig. Voor de gelegenheid is er een artikel geschreven over de Yaesu FT-2800M VHF FM set.

Nederlandse 2018/30
Hee! De navigatie ziet er anders uit! De lijst met artikelen is ondertussen wel erg lang geworden en vandaar dat de navigatie is aangepast. Nu is standaard het menu link ingeklapt en kan per groep worden uitgeklapt. Voor de "oude weergave" kan er op > menu uitklappen < worden geklikt om het traditionele menu weer te geven. Ook zijn er meteen wel erg oude en gedateerde artikelen weggegooid. De pagina is klein ontstaan, maar moet hier en daar mee gaan met de tijd en deze wijzigingen waren onvermijdelijk. Er valt nog een hoop te verbeteren.
Op de achtergrond wordt er ook gewerkt aan een nieuwe website. Aangezien er héél veel voer APRS te vertellen is, is besloten hier een aparte pagina aan te wijden. De ontwikkeling is in volle gang en als er iets te presenteren is, wordt het gemeld! Tot dat moment nog even geduld...

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2018/29
het artikel over het kopen en verkopen van apparatuur is verder aangevuld. Ervaringen met oplichting en een bijzonder dialoog met een "verkoper" is toegevoegd.
Er is een artikel verschenen over de wiskundige verklaring van de relatie tussen een sinus, zaagtand en een blokgolf. Voor de aardigheid heb ik in een spreadsheet de relatie grafisch weer kunnen geven.

image is loading...

Nederlandse 2018/25
Na een paar dagen zonder nieuwe informatie hierbij een kleine update van de recente wijzigingen:
Er is een artikel verschenen over de eerste repeater van Terschelling; PI3WAD. De eerste repeater is ooit vervangen door een nieuwere versie en deze eerste uitvoering is gesloopt voor een ander project. Voordat "de zaag" erin gezet is, is de techniek voor lering ende vermaak vastgelegd. Eigenlijk is dit verhaal twee weken geleden verschenen, maar ik ben deze vergeten in deze nieuws lijst op te nemen. ;-)
Er is een artikel verschenen over mijn Marconi TF2163 stappenverzwakker. Dit is een 50 Ohm RF verzwakker voor algemene toepassing. Deze verzwakker heb ik recent gekocht en is derhalve gedocumenteerd. Het voornemen is nog wel om er een keer mooiere foto's van te maken, maar na de verhuizing is de werkkamer nog niet klaar en kunnen er nog geen foto's gemaakt worden.
Ik heb de basis informatie van de IV-25 VFD bot bar tube vastgelegd. Ik ben groot fan van elektronenbuizen en deze "dot bar tube" is daarom beschreven. Het hoort misschien niet direct bij radiotechniek, maar elektronenbuizen en experimenteren ermee ligt wel vrij dichtbij radiotechniek. Het is mede een referentie van technische informatie voor mij omdat ik van deze buis een VU-meter wil maken voor een buizenversterker. En voor de schakeling heb ik nu de technische specificaties mooi bij de hand. ;-)
Ik heb enkele foto's van een BBC Verycrypt scrambler module vastgelegd. Deze scrambler zorgde ooit voor versleuteling van audio in het Politienetwerk van Apeldoorn. Deze module is uit een doos tevoorschijn gekomen, lang nadat het netwerk ontmanteld is. Al pratende over de module heb ik van een mede amateur de bijbehorende programmer gekregen! Aanvullende informatie moet nog volgen, maar de foto's zijn er alvast.
Het artikel van de "Russische ECC83", de 6N2P voorversterker buis is bijgewerkt. De tekst is wat herzien en er is een nieuw schema bij geplaatst ter verduidelijking.
Ik sta op het punt om mijn Rohde & Schwarz ZVM Vector Network Analyser (met bloedend hart) te verkopen. Het is een buitengewoon mooi instrument, maar helaas kapot. :-/ Ik heb deze kapot gekocht in de hoop/verwachting deze te kunnen repareren, maar dat is niet gelukt. De harde schijf met bijbehorende software is weg en daarmee is het apparaat onbruikbaar. Ik heb geprobeerd om de software (tot diep in Amerika) te achterhalen, maar dat is niet gelukt. En helaas heb ik de financiële middelen niet om bij Rohde & Schwarz het apparaat te laten repareren. En, los van de aanschaf kosten, kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om de ZVm in "stukken te hakken" voor onderdelen. Financiëel was dat mogelijk interessanter, maar toch kan ik het niet. Een mede amateur heeft veel interesse in de ZVM en daarop heb ik besloten om de ZVM te verkopen in de hoop dat de aanstaande koper "er nog iets van kan maken". Voordat het apparaat afgeleverd wordt, heb ik zo nog wat foto's gemaakt van de ZVM...

image is loading...

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2018/20
Er is een artikel verschenen over het kopen en verkopen van apparatuur. Dit is het lezen waard om miskopen en teleurstellingen te voorkomen. Of ter leedvermaak om te lezen welke fouten ik met aankopen heb gemaakt...
Er is een artikel verschenen over een HP 8782B vector netwerk analyser. De aankoop en de (in uitvoering zijnde) reparatie.

Nederlandse 2018/12
Geruime tijd geleden heb ik een Teltronic M250 gekocht zonder documentatie. helaas ook zonder programmeer software om de zendontvanger te kunnen programmeren. Nu heb ik er twee bij kunnen kopen mét proframmeer software! Jawel, op een 1,44 MB diskette. ;-)

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2018/11
Het artikel over het reinigen van apparatuur is uitgebreid met foto's en extra tekst. Onder andere over het reinigen van knoppen en het uitstoffen van apparatuur.
Er is een aanzet gegeven voor een artikel over de Icom IC-7100. De eerste (Engelse) tekst is al geplaatst. Verdere info volgt nog...
Er is een artikel geschreven over het repareren van een kapotte Icom IC-706mkIIG. Het zendvermogen viel regelmatig weg en de fout (Q101) is opgespoord. het herstel volgt nog...
op de achtergrond zet ik vaak wel halve artikelen klaar om ooit eens af te maken en te publiceren, maar daar kan soms veel tijd overheen gaan. Ik ben zo ooit gestart met het schrijven over een schrikkelseconde. Door het bouwen aan tijdstandaarden ben ik gefascineerd geraakt door het fenomeen tijd en de schrikkelseconde in het bijzonder. Ik vind het fascinerend dt de tijd is gebaseerd op de draaiing van de aarde en dat de atoomtijd nauwkeuriger is dat de draaisnelheid van de aarde. Vandaar dat ik hier iets over "gedicht" heb, maar nooit gepubliceerd. En vandaag is het stukje tekst toch verschenen. Het heeft niet primair iets met radiotechniek te maken, maar heeft wel raakvlakken met tijdstandaarden.
Lang geleden is er een artikel geschreven over de externe meter voor de Yaesu FT-857 en FT-897. Totop heden was het schema wel beschreven, maar niet getekend. Omdat een visuele weergave prettiger is, is alsnog het schema vandaag toegevoegd!

Nederlandse 2018/10
Er is beweging op het gebied van de Nokia RD72. Dit is aan langlopend (18 jaar...) ombouwproject van een mobiele telfoon dat ontwikkeld is voor communicatie als de "milennium bug" voor een probleem zou zorgen. Tot nu toe is er nog geen ombouw gerealiseerd, maar er is goede hoop! Rob; PA7ROB is druk bezig om de cpu te ontrafelen met voorlopig goede resultaten. Ondertussen ben ik in de synthesizer aan het spitten gegaan. Een introductietekst van de synthesizer is reeds op papier gezet. Wordt vervolgd!
Er is een nieuwe ontwerp voor de HP 10811 OCVCXO steunprint. Met nieuwe EMC inzichten is een nieuw ontwerp tot stand gekomen.


Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2018/09
Er is het een en ander geschreven over de Icom IC-706 zendontvanger serie. Deze staat al een tijdje te wachten om gerepareerd te worden. Ondertussen ben ik het één en ander aan het bestuderen en zo is het ook logisch om nuttige bevindingen te delen in een artikel. vandaar dat de start is gemaakt met een artikel over de Icom IC-706 modellen.

Nederlandse 2018/08
Momenteel zitten wij nog in de "troep" van de verhuizing en zijn we druk bezig om alles op regel te krijgen. De werkplaats begint voorzichtig vorm te krijgen, maar het zal nog wel even duren voordat alles naar wens is ingericht. Dit betekent ook dat er (helaas) nagenoeg geen tijd besteed is aan de website. De ideeën gaan wel door en af en toe probeer ik artikelen voor te bereiden. Zo is ook het volgende artikel tussen de bedrijven door tot stand gekomen.

S-meter informatie zoals een conversietabel voor het afregelen van een s-meter.
Er is een artikel verschenen over DTMF tonen.
ZVEI / Selcall informatie is toegevoegd.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2018/01
De beste wensen voor het nieuwe jaar!
Het Amateurtele.com hoofdkwartier gaat binnenkort verhuizen waardoor alle aandacht daar naartoe gaat. Het "lab" en "werkplaats" is al ontmanteld en elders opgeslagen. Het zal nog wel even duren voordat alles weer op regel is. Voor de aardigheid staat hieronder een foto van de, inmiddels ontmantelde, (mechanische) werkplaats.

image is loading...

Metingen, soldeerwerk en testen zijn in de werkkamer uitgevoerd. Een foto van de werkkamer is hieronder weergegeven. Het is een opgerekte fish-eye foto, dus het lijkt allemaal iets vervormd. Op de foto lijkt het ook veel groter dan dat het in werkelijkheid is...

image is loading...

De ontwikkelingen zijn door de aanstaande verhuizing minimaal. Vanuit mijn professie ben ik mij wel aan het ontwikkelen op het vakgebied van EMC. Door het kennisgebied van radiotechniek, CE consultancy, machinebouw en besturingstechniek is de link naar EMC snel gemaakt. Hierop is recent een set near field probes aangeschaft en een 3 x 25 A (!) LISN. Zodra "het lab" is ingericht kunnen hier metingen mee worden uitgevoerd. Ondanks dat er nu even geen publicaties zijn, wordt er al wel veel interessante kennis vergaard.

Door een samenloop van kansen/mogelijkheden is de Agilent SA verkocht en "ingeruild" voor een Rohde & Schwarz FSH3 SA van 100 kHz tot 3 GHz. Hier valt ook veel over te vertellen en ook hiervan zal nog informatie verschijnen...

Nederlandse 2017/49
Ondertussen is de Marconi 2955 meetzender al verkocht, maar het artikel ervan is nog steeds niet geschreven. Wel zijn er ooit een aantal foto's gemaakt. Zo zijn er vijf foto's bovenaan het (nog te verschijnen) artikel geplaatst.
Van het weekend is de Racal VRM 5080 uitgebreid op de foto gezet. Binnenkort is er een lezing gepland over de Racal waarvoor de foto's nodig zijn. De textuele informatie is nog sumier, maar er zijn nu wel foto's te zien.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2017/48
De reparatie van de LeCroy Waveace 2005 is geslaagd!
Al lang geleden heb ik foto's gemaakt en metingen uitgevoerd aan een verzwaker. Vandaag is het begeleidend schrijven toegevoegd aan het artikel.

Nederlandse 2017/47
Er is een LeCroy Waveace 2005 4-kanaals 70 MHz digitale oscilloscoop bij mij terecht gekomen. Deze heeft gelaas een display probleem waardoor een reparatie benodigd is. De eerste bevindingen zijn reeds gedocumenteerd. Helaas is het probleem nog niet opgelost...
Ik ben al langere tijd bezig met een tijdstandaard voor het lab. Eén van de eigenschappen die ik wil is een groot tijd display dat ik vanuit de hele ruimte de tijd duidelijk kan zien. Ik heb vier 7-segment display elementen die ik vanuit een Arduino aan wil sturen. Hiervoor is een ontwerp gemaakt en een start gemaakt met het realiseren. De eerste informatie over het GPSDO tijd display is reeds gedocumenteerd.
Er is een artikeltje geschreven over hoe de impedantie van een RF signaal uitgang te bepalen is. Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld de uitgang impedantie van een ostillator te kunnen berekenen/bepalen.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2017/43
Al lange tijd wilde ik het één en ander aan informatie bundelen over de seriële poort omdat deze nog veelvuldig gebruikt wordt in de wereld van experimenteel radio onderzoek. De wens bestaat om later nog een toevoeging te maken met betrekking tot een seriëel naar TTL omzetter, maar dit staat nog op de lijst om later nder toe te lichten...
Eerder heb ik twee eenvoudige verzwakker prints ontvangen en doorgemeten. Vandaag heb ik de schema's van de verzwakkers opgemaakt. Deze schema's zijn toegevoegd ana het artikel. De bijbehorende tekst volgt ook nog...

Nederlandse 2017/42
De drukte is hier nog steeds, dus het is stil qua publicaties. Het goede nieuws is dat er uitzicht is op een betere/mooiere werktuimte dat de kwaliteit en publicatie interval ten goede komt. Om tussen de bergen werk door ook nog een beetje ontspanning te hebben, heb ik een bouwpakket in elkaar gezet. Het is het actieve deel van een te bouwen breedbandige eindversterker. In eerste instantie als eindtrap voor achter de FT-817 (met te plaatsen automatisch schakelende bandfiltering) en in tweede instantie als experimentele versterker voor EMC immuniteitstesten. Afijn, mijn brouwsel is hier te vinden:
HF eindtrap van 70 Watt (SSB) 3,5...30 Mhz.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2017/37
Oei, en zo is het al ruim tien weken stil... Door drukte op het werk en andere prioriteiten is er weinig tot niets gebeurd aan de website. Om deze "pijn" te verzachten is er toch een artikel(tje) verschenen over de:
Telefunken ELK 639 ontvanger.

Nederlandse 2017/26
Er is tekst toegevoegd aan het artikel van de Agilent 8591C cable tv analyser / spectrum anlyser.
Er is een artikeltje met tekst en foto geplaatst over een compacte logperiodische antenne van 1,35...9,5 GHz.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2017/25
inhoud
Ten behoeve van de signaaldistributie van een 10 MHz klokpuls is het plan opgevat om een 10 MHz distributie versterker te maken. De eerste bevindingen zijn in dit artikel te vinden.
Er is een artikel geschreven over een impedantie converter van 50 naar 75 Ohm voor bijvoorbeeld het gebruiken van een 75 Ohm spectrum analyser aan een 50 Ohm systeem.
Er is een paragraaf geschreven over het maken van een back-up van de harde schijf van een Rohde & Schwarz CMU200. Uiteraard werkt deze back-up procedure ook (deels) voor andere vergelijkbare (Rohde & Schwarz) apparatuur zoals de CMD communicatietesters.
De laatste ontwikkelingen van de Rohde & Schwarz CMD 53 harde schijf zijn ook geplaatst.
Op de valreep van de week is er een artikel aangemaakt over de Agilent (HP) 8591C cable tv analyser. Kabel tv analysers zijn anno 2017 weinig/niet interessant meer door de nieuwe technieken, maar het is ook een volwaardige spectrum analyser! Omdat het een minder interessante 75 Ohm versie is, was de prijs gunstig en de investering waard. Drie traces, 30 Hz RBW, EMI detectie(!), limiet lijnen en meer geavanceerde functies. Zo'n apparaat vraagt om verder onderzocht te worden. De foto's (met vergrotingen) zijn al in het artikel van de 8591C geplaatst, de tekst volgt nog... Dus tot dat moment alleen nog wat kijkplezier...

functionaliteit
Er is een bug verwijderd uit de code omdat de zwarte punten voor de printbare weergave niet werden weergegeven. Het pad naar de afbeeldingen is hersteld.
De sorteervolgorde van de printbare weergave kwam niet overeen met de reguliere weergave. Deze bug is ook hersteld.
Er is een experimentele versie beschikbaar om de artikelen per merk te vinden. Omdat de lijst met artikelen erg groot wordt ben ik op zoek naar een manier om alle artikelen overzichtelijk beschikbaar te maken. Eén onderdeel daarvan is om de artikelen, gekoppeld aan een merk, zichtbaar te maken in een merkenlijst. Hier is de testversie van de merkenlijst te vinden.
De laatste verandering is wellicht de meest zichtbare verandering. Er is een navigatie balk toegevoegd aan de kop van de pagina. Omdat het aantal artikelen erg groot wordt ben ik aan het puzzelen om de inhoud goed vinrbaar te krijgen. Vandaar dat er lijsten kunnen worden geselecteerd met merken, types en modellen. Deze gegevens moeten voor alle artikelen nog worden gevuld, maar de start s gemaakt. Deze lijsten worden automatisch vanuit de database gegenereerd, dus zijn altijd actueel. Ook is er een link verschenen om op kenmerkende woorden te zoeken. Wanneer er een woord of term geselecteerd is door de auteur, dan wordt deze in de lijst opgenomen en kan er naar worden doorgeklikt. Het is misschien nog primitief, maar het functioneert en is daarmee als bèta versie vrijgegeven voor gebruik.
Het start plaatje op de introductie pagina is gewijzigd. Er is ene tweede afbeelding toegevoegd welke afwisselend in willekeurige volgorde worden weergegeven. Hiermee wordt het aangezicht van de pagina dynamischer en minder saai...

Nederlandse 2017/24
inhoud
Van het weekend is een (meer jaren project) eindelijk afgerond. De plannen liggen er al héél lang en nu is in ene paar uur de gewenste Yaesu FT-7800 go-kit afgerond. Hiermee is het mogelijk om met een 50 W V/UHF set mobiel te kunnen werken. Mogelijk dat het mechanisch ontwerp nog inspirerend is.
Woehoe! Gisteren heb ik (tegen betaling) een Rohde & Schwarz CMU200 opgehaald! Met deze communicatietester is de test en meet apparatuur verder uitgebreid. Hierop is het één en ander aan het artikel gewijzigd en toegevoegd naar aanleiding van de recente ervaringen en bevindingen.
Het artikel over meetapparatuur is qua opmaak herzien en er zijn enkele voorbeelden en verwijzingen naar apparatuur toegevoegd.

functionaliteit
Op de achtergrond is er een berg werk verzet om de functionaliteit van de pagina te vergroten. Helaas ziet de bezoeker er weinig van. Voor de beheerder van de pagina (voor mij) wordt het beheer wel makkelijker. Online kan meer informatie worden toegevoegd en gewijzigd. Voorheen moest ik met enige regelmaat in de database spitten om wijzigingen te realiseren, dat gaat nu online makkelijker
Ook is de taal optie iets verbeterd. Als er een alternatieve taal beschikbaar is, anders dan de geselecteerde taal, dan verschijnt er een vlaggetje voor de paragraaf kop. Door op het vlaggetje te klikken wordt de "alternatieve" taal weergegeven. Als er geen alternatieve taal beschikbaar is, dan is het vlaggetje niet zichtbaar. Met andere woorden: wordt de pagina in het Nederlands weergegeven en er is Engelse tekst beschikbaar, dan wordt de Engelse vlag weergegeven. En door erop te klikken wordt de Engelse informatie weergegeven. De prioriteit ligt momenteel mij de ontwikkeling van de pagina en inhoud toevoegen waardoor het vertalen nog maar zelden gebeurd. Het plan is om later de vertalingen toe te voegen. Een voorbeeld van de functionaliteit is hier weergegeven. Dit paragraaf is tweetalig ingevoerd.
Ook is het mogelijk om een langere artikel titel in te voeren. Zo wordt in de linker navigatie balk de korte titel weergeven en bovenaan het artikel dat geselecteerd is de lange versie. Hierin wordt vaak meer (relevante) informatie gegeven (indien beschikbaar). Een voorbeeld van deze kop is hier te vinden. De korte titel is "Rohde & Schwarz CMU200" ten behoeve van de navigatie en "Rohde & Schwarz CMU200 communicatietester" staat boven het artikel.
Omdat de lijst met artikelen nu erg lang wordt, wordt het overzicht lastiger. Er wordt ondertussen nagedacht over een betere weergave. Ik denk aan verschillende lijsten zoals sorteren op merk, type, soort en dergelijke. De exacte invulling zal nog verder worden uitgewerkt...
Op deze website kan door de beheerder/ontwikkelaar worden ingelogd om de inhoud te wijzigen. Dit is, uiteraard, via een login procedure beveiligd. Omdat het denkbaar is dat er boefjes zijn die hier misbruik van willen maken, heb ik een functie toegevoegd waarbij de gebruiker automatisch wordt geblokkeerd wanneer de login niet klopt. Dit was meer uit interesse omdat ik de kans vrij klein inschatte dat iemand in zou willen breken op de pagina. Echter was binnen de eerste 30 minuten de eerste gebruiker geblokkeerd! Ik vraag mij af hoe vaak er een inbraak poging geweest is in de afgelopen jaren... De functie blijkt (helaas) nodig te zijn. Wel jammer als je geblokkeerd bent, dan kan je al dit moois niet meer lezen... ;-)
Oeps, bij het opschonen van de code heb ik er ongeluk een paar paden naar afbeeldingen verwijderd. :-$ Dus hierdoor zijn de gekleurde "bolletjes" in de linker navigatiebalk een deel van de dag weg geweest. Maar nu is het weer hersteld... Zo heb ik vandaag meer foutjes en blunders uit de code gehaald die er in de tijd ingeslopen zijn. Zo zijn enkele verborgen artikelen (die echt te slecht zijn voor publicatie) toch zichtbaar geweest via de printbare weergave. Dit is opgelost. Maar geloof mij, je mist er niets aan...

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2017/23
Ik heb een avond besteed om foto's te maken van apparatuur. Zo zijn ook de Schlumberger FS30 en FSM500 signaalgeneratoren op de foto gezet. Vanwege ruimtegebrek is (helaas) het besluit gevallen om deze apparatuur te verkopen. Voordat de spullen opgehaald worden, is van de gelegenheid gebruik gemaakt om deze apparaten nog vast te leggen op de foto.
Ook de Neuwirth FUP1DZS is verkocht en voor het afhalen nog op de foto gezet. Er waren al foto's van, maar er zijn nu betere foto's gemaakt. Het bestaande artikel van de FUP1DZS is bijgewerkt net de nieuwe foto's.
Over de opties van de Rohde & Schwarz CMT 54 is een paragraaf geschreven. De OCXO en printer optie zijn nader toegelicht met foto's.
Er is ook een aanzet gegeven van een artikel van een Rohde & Schwarz CMU 200 als ex-mobiele telefonie instrument dat ook voor experimenteel radio onderzoekers interessant kan zijn.
Op de valreep van de week is er een artikel geschreven over mijn bevindingen van de Rohde & Schwarz CMD 53. Ik zoek de harde schijf software van de CMD 53, heeft u iets, dan hoor ik het graag!

Op de achtergrond heb ik een poos geleden een woordenlijst functie toegevoegd. Hiermee is het mogelijk om op basis van specifieke woorden te zoeken naar relevante informatie. Zoek je bijvoorbeeld specifiek naar een "ATR20" antennetuner, dan kan je via alfabetische lijst van de "A" kijken of ATR20 in de lijst opgenomen is. Lang niet alle zoekwoorden zijn ingevoerd en de code is nog in testversie, maar wel bruikbaar. Voor de geïnteresseerde kan er mee "getest" worden via deze link: woordenlijst functie (testversie). Omdat de functie nog niet uitontwikkeld is, is deze nog niet opgenomen in de menu structuur. (De menu structuur moet overigens ook nodig verbeterd worden, dus dit volgt nog...

Nederlandse 2017/21
Ik wilde mijn oude Neuwirth FUP1DZS vervangen door een recentere meetzender. Ik kijk al jaren met een schuin oog naar een Marconi 2955, maar vanwege de prijs is het nooit tot een aanschaf gekomen. Recent vond ik een mooie voor een goede prijs en omdat het uiteindelijke doel (een Rohde & Schwarz CMT 54) buiten bereik leek, is de Marconi gekocht. (Niet wetende dat ik een paar dagen lager alsnog een CMT 54 vou vinden... ;-) Enkele foto's zijn alvast geplaatst. Als ik de rust heb, zal ik de tekst nog aanvullen.
Olé, na jaren dromen ben ik de trotse bezitter van een Rohde & Schwarz CMT 54. Hier heb ik jaren van gedroomd en nu is het er (eigenlijk bij toeval) van gekomen. Er is zelfs een tweede bij voor reserveonderdelen! De eerste foto's en een beetje tekst zijn reeds geplaatst.
Ik ben getipt door Hugo; PE1KAF dat er onvolkomenheden (lees: fouten) in de tekst stond van "de Condor 16". Waarvoor dank voor de notificatie! Dit is één van de oudste "artikelen" en deze is "bijgepoetst" zodat de informatie beter is geworden. De benaming was onjuist en is gecorrigeerd. Er is nog veel te vertellen over de Pfitzner Teletron (Condor 16), maar ook dit artikel zal later worden aagnevuld... De voorlopige informatie is te vinden in het Teletron/Condor artikel. Er was een nog ouder artikel waarin de aansluitingen van de slede benoemd waren, deze artikelen zijn meteen samengevoegd tot één artikel.

Om één of andere reden "vliegen de bezoekersaantallen de pan uit" sinds twee dagen. Gisteren is er weer een record gebroken omdat totale aantal bezoeker van de dag vijf keer meer was dan het gemiddelde. Vandaag is het aantal bezoekers 7,5 keer meer dan gemiddeld. Ik vermoed dat er ergens een artikel verschenen is dat naar deze pagina links, maar dat blijft een vermoeden. Ik ben toch benieuwd waar de grote interesse ineens vandaan komt... Het is wel leuk dát er zoveel interesse is. ;-)

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2017/20
In week 19 was er geen nieuws... Nou ja, niets waarover geschreven is. Mijn grote nieuws is dat ik een Marconi 2955A meetzender heb gekocht! Yey! Heb je altijd al eens ín een Rigol DSA815-TG willen kijken, maar het niet aangedurfd om je eigen apparaat open te schroeven? Nou, dit is je kans om er toch in te kijken.
Een serie foto´s van de binnenkant van de Rigol DSA815-TG zijn hier te vinden.

Nederlandse 2017/18
Het zendvermogen van de Racal Cougar eindtrap is te verhogen naar 20 Watt!.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2017/17
Er is gestart met een artikel over (E)EPROM's.

Nederlandse 2017/16
inhoud
De volgende paragrafen zijn nieuw/vernieuwd:
Racal Cougar Fill Gun backup batterij is nieuw;
Racal Cougar Fill Gun beschrijving is nieuw;
Op de achtergrond is er gewerkt aan de (grondig) herziene ombouw van een (ex-mobiele telefonie) Ericsson F-955 UHF zendontvanger naar 800 (12,5 kHz) kanalen en 1,6 en 7,6 MHz repeater shift!
De pagina met LPF frequenties is nu voorzien van een tabel;
In dit artikel is het reinigen van een Racal Cougar PRM4515L uiteengezet.
De inleiding van de Racal Cougar artikelen is grondig herzien en het (voorlopige) resultaat is via deze link te bekijken.
Er is een paragraaf geschreven over de accu's van de Racal Cougar.
Er is een paragraaf geschreven over de Racal Cougar eindversterker.
Er is een paragraaf geschreven over de Racal Cougar portabele antenne.
Er is een paragraaf geschreven over de Racal Cougar afstandsbediening.
Er is een productmatrix opgesteld van de Racal Cougar apparatuur.
Er is een paragraaf geplaatst over de Racal Cougar microfoon modificatie. (Met dank aan Frans!)
Er is een paragraaf geplaatst over de frequentieopwekking van de Racal Cougar zendontvanger.

functionaliteit
Qua functies is er ook iets te melden. De lijn functie zoals hierboven weergegeven is in de code geschreven om grote lappen tekst de kunnen onderbreken. Ook is het mogelijk om een paragraaf te verdelen met koppen zoals hierboven weergegeven. Hopelijk komt dit de leesbaarheid ten goede. Om het feest compleet te maken zijn er ook "bullets" mogelijk in drie kleuren om een opsomming duidelijker te maken. Wederom, zoals hierboven al afgebeeld. Alle externe links zijn vanaf nu onderlijnd om het verschil duidelijk te maken tussen een doorverwijzing binnen deze website en hyperlinks naar externe websites. De tabel functie is ondertussen iets verder uigebreid. Het is nu mogelijk om cellen een achtergrondkleur te geven, zo kunnen kolomkoppen duidelijker worden weergegeven. De tabel functie is weliswaar eenvoudig (primitief?!), maar in veel gevallen maakt het de informatie overzichtelijker.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2017/15
Gisteravond zijn er weer een aantal foto's gemaakt van diverse apparatuur. Enkele bestaande artikelen zijn nu voorzien van (nieuwere) foto's. Ook zijn er een aantal foto's geplaatst waar het artikel nog "omheen geschreven" moet worden. Het liefst rond ik een artikel helemaal af tot perfectie, maar helaas is dan een artikel nooit af. Dus (met enig gevoel van ongemak) plaats ik ook halve artikelen of alleen de foto's. (vandaar ook de gekleurde bolletjes voor de artikelen. Groene artikelen zijn volledig afgerond, oranje is half af en rood is ruwe informatie.) Afijn, de volgende artikelen hebben vernieuwde foto's:
Ericsson F-955 ex mobiele telefonie zendontvanger (vernieuwde foto bij bestaand artikel)
QYT KT-8900 mobiele dualband FM zendontvanger (vernieuwde foto bij bestaand artikel)
HP-311A distortion analyser (artikel volgt)
Rotor met klok (artikel volgt)
MFJ-971 manuele antennetuner zowel foto's als tekst
Yaesu FT-7800 (vernieuwde foto bij bestaand artikel)

De lap tekst van de Racal Cougar is opgeknipt in meerdere blokken ten behoeve van de leesbaarheid. Het is nog sterk aan wijzigingen onderhevig, maar de voorlopige resultaten zijn hier te vinden:
intro
PRM4515L apparatuur
technische informatie
modificaties
data protocol
onderhoud en inspectie

Nederlandse 2017/14
Recent is de nieuwe gedragslijn van Agentschap Telecom gepresenteerd. Eén van de veranderingen is dat de oude APRS frequentie op UHF (430.512.500 Hz) is komen te vervallen en de nieuwe UHF APRS frequentie is 430.500.000 Hz. Nederland week af van de frequentie ten opzichte van andere Europese landen, bij dezen is "het probleem" verholpen. In het "APRS naslagwerk" is de nieuwe frequentie ook vermeld.

Er is een kort artikel geschreven over ontkoppel condensatoren om EMC en EMI te onderdrukken. Het plan is om later meer details en voorbeelden toe te voegen, maar liever een klein beetje informatie dan geen informatie. ;-)

Voor andere experimenten heb ik een extra Trimble 34310-T 10 MHz OCVCXO gekocht. Omdat ik de impedantie wilde weten heb ik gisteren een impedantie meting uitgevoerd via twee methoden. Beide methoden (en de resultaten) zijn in dit paragraaf beschreven.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2017/13
Afgelopen week was ik te gast bij de VERON/VRZA afdeling om een lezing te geven over de bevindingen van de Racal Cougar apparatuur. De laatste ontwikkelingen zijn hierbij zelfs in de presentatie mee genomen.

Ik heb deze week ook nog een extra Ericsson F-955 gekocht omdat ik hier nieuwe kansen mee zie, uiteraard zullen de bevindingen hiervan nog volgen... Ook is er een antenne rotor, richtantenne en een diplexer gekocht. Van de Hoxin DX-720D diplexer is een beknopt artikel geschreven.

Nederlandse 2017/11
Door drukte is er van de afgelopen weken weinig nieuws... Nu toch een kort nieuwtje:
De "irritante" waarschuwing tonen van de Racal Cougar zijn met een modificatie uit te schakelen!

Al lange tijd geleden heb ik een "onderzoekje" uitgevoerd naar de functie van een snubber/flyback diode. En vandaag zijn de bevindingen gepresenteerd. Het belang van een snubber diode in een transistor schakeling met een relais heb ik toegeligd door middel van een meting in dit snubber diode artikel. Deze informatie kan goed van pas komen bij het schakelen van relais' met een Arduino microcontroller board...

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2017/05
Ik heb, met enige gène, een paragraaf geschreven over de FT-991 upgrade naar een FT-991A. De upgrade blijkt, in mijn ogen, érg duur...

Nederlandse 2017/04
Er is een artikel(tje) verschenen over de Yaesu FT-8x7 oscillatoren!
Dave; PA5DOF heeft de externe datacommunicatie met de Racal Cougar uitgeplozen en in kaart gebracht. Een korte samenvatting is hier te vinden.
Het artikel over de FT-817 en FT-817ND is aangevuld met tekst en uitleg.
Er is een artikel gemaakt over de Yaesu FT-8x7 CAT poort.
Er is een functie in de website geprogrammeerd waardoor het mogelijk is om (eenvoudige) tablelen te kunnen maken. Hier is dankbaar gebruik van gemaakt voor het artikel over de Yaesu CAT poort. Eén van de oudste artikelen over de weerstandcodering van de website is hierop ook grondig herzien. De afbeelding is vervangen door drie tabellen waardoor dit minder bandbreedte kost voor de server en de informatie beter leesbara is geworden.
Met de nieuwe tabel functie zijn ook oudere artikelen bijgewerkt zoals het artikel over de Racal Cougar 70 MHz zendontvanger, 27 Mc kanalen en PMR kanalen.
Het artikel over de Kenwood TH-D7E is bijgewerkt. De buiten-de-band modificatie voor een G2 versie is toegevoegd met foto.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2017/03
Deze week is er een artikel verschenen over de Minipro TL866 (E)EPROM programmer. De foto's en scherm afdrukken waren er al en nu is ook de bijbehorende tekst erbij geplaatst!

Nederlandse 2017/02
Er is een artikel gestart over de Yaesu FT-817 zendontvanger. Hier is het één en ander over te vertellen, als voorzet zijn er nu enkele foto's geplaatst. Later zal er meer informatie en betere foto's verschijnen.

Vanwege een vraag over het reinigen van soldeerresten (hars) is er een paragraaf geschreven met informatie hierover. Over solderen valt nog veel meer te vertellen, dus dit hoofdstuk zal later ook nog worden aangevuld.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2017/01
Over de Racal Cougar zendontvanger heb ik de vraag ontvangen of de uitgezonden 150 Hz subtoon ook uit te schakelen is. Dit is onderzocht en gevalideerd. Het is mogelijk om de 150 Hz CTCSS toon uit te schakelen door twee parallel gesoldeerde diodes te verwijderen. De bevindingen zijn te vinden in het paragraaf dat over het uitschakelen TX CTCSS toon gaat.

Nederlandse 2016/51
Het artikel over kristallen is uitgebreid. Ik heb een mooi kristal gevonden in een glazen behuizing. Hier is mooi het binnenwerk van een kristal zichtbaar. Deze is gefotografeerd en in het artikel over kristallen geplaatst.

Om de relatie tussen de golfvorm en het frequentie gedrag zichtbaar te maken zijn een aantal kristallen onderworpen aan een test. In het tijd- en frequentiedomein zijn de signalen van de kristallen zichtbaar gemaakt. De bevindingen zijn hier te vinden.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2016/50
"Offine" is er hard gewerkt aan een FT-897D reparatie waarvan, na enig spitten, gebleken is dat één exciter FET kapot is gegaan. De oude FET's en heatsink zijn gedemonteerd en liggen klaar voor montage. Deze week komen de nieuwe componenten waarop de lastige operatie van plaatsen van de nieuwe FET's uitgevoerd zal worden... Word vervolgd...

"Online" zijn er twee nieuwe foto's toegevoegd. Van de binnenkant van de Yaesu FT-1500M is een foto gemaakt en in het bijbehorende artikel geplaatst. Ook van de Yaesu FT-7800 is een foto van de binnenkant gemaakt en in het bijbehorende artikel geplaatst. Dit geeft een aardige indruk van de bouw van beide apparaten.

Afgelopen week is een Sayrosa model 261 frequentieteller gemodificeerd. Aanvnakelijk is er een 1 MHz extern kloksignaal nodig. Omdat 10 MHz de standaard is, is er een modificatie gemaakt zodat de frequenteiteller ook op 10 MHz werkt. Het artikel van de ombouw is hier te vinden.

Op de valreep van de week snel nog een artikel over kristallen in elkaar gezet met foto's een metingen erbij!

Nederlandse 2016/49
Deze (en vorige) week is er fanatiek gewerkt aan twee Yaesu FT-897's. Diverse modificaties uitvoeren, filters vervangen, een storing zoeken en diverse foto's maken van de bevindingen. Er is een berg aan informatie in schetsonwerp en bij vlagen komt er informatie beschikbaar voor publicatie. Alle informatie moet nog worden aangevuld, geredigeerd en gesplitst over een logische indeling. Momenteel is de informatie verzameld onder de kop: Yaesu FT-897, maar ik denk eraan om de informatie te splitsen in basis informatie, reparatie gegevens en modificatie gegevens. Waarschijnlijk bundel ik wel alle modificatie gegevens bij elkaar omdat dat waarschijnlijk voldoende overzicht geeft en het toch voldoende gebundeld is. Kortom, op de achtergrond wordt er hard gewerkt, maar publiceren is ene tijdrovend proces. Het voornemen is om de infromatie in het Engels te publiceren omdat de meeste Nederlanders Engels kunnen lezen en de doelgroep van de informatie meteen een stuk groter wordt.

Update: FT-897 modificatie pagina is gemaakt...

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2016/46
De BG7TBL noise source is beschreven.
De ruwe informatie (foto's en meting) van een 10, 20 en 30 dB verzwakker is geplaatst. De bijbehorende tekst zal later volgen...

Nederlandse 2016/44
Deze week zijn twee Pixie printjes ontvangen. Een inleidend schrijven van de Pixie CW TX is hier te vinden.

De link http://www.kennisplatform.nl is toegevoegd aan de lijst met interessante adressen. Op deze website zijn onder andere zeer zorgvuldig samengestelde publicaties te vinden omtrent eletkromagnetische vragen. Helaas zijn er veel mensen die informatie uit slecht uitgevoerde onderzoeken als waarheid verkondigen dat voor onnodige onrust zorgt over ondre andere mobiele telefonie gebruik. Het Kennisplatform weet op deskundige wijze dergelijke slechte/onkundig uitgevoerde onderzoeken te ontkrachten en zo een reëel beeld van de werkelijkheid weer te geven. Als er vragen zijn of angst is omtrent elektromagnetische velden zoals van mobiele telefonie of Wifi, dan is deze website dé plek voor betrouwbare informatie.

Omdat er meer ervaring opgedaan is met de applicatie Elsie is er ook een nieuw filter ontwerp gemaakt voor 10 MHz kloksignalen. Het nieuwe ontwerp is te vinden in het artikel over de VE2ZAZ tijdstandaard.

Er is een artikel verschenen over de Radiosystem AB (Ericsson) dummy load met meetaansluiting. De verhouding tussen het binnenkomende vermogen en het signaal op de test aansluiting is bepaald en omgezet in een formule. Zo is eenvoudig te bepalen tot welk vermogen bij welke frequentie het aangesloten meetapparaat op de meetaansluiting niet overbelast wordt...

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2016/43
Pfff, de tijd gaat veel te snel. Ik wil diverse nieuwe bevindingen publiceren, maar door gebrek aan (priori)tijd ;-) komt er niets van terecht... Nou ja, dan maar een klein nieuwtje. Sinds kort ben ik (zeer) actief met EMC metingen. Dit is het verbindend element tussen experimenteel radio onderzoek en mijn dagelijkse werkveld, dus hier ligt een mooie uitdaging. Vandaar dat de Rigol DSA815-TG redelijk intensief ingezet wordt voor testen. Naast nieuwe ervaringen met EMI filtering en dergelijke heb ik vandaag ontdekt dat er een DSA815-TG firmware update beschikbaar is waarmee je analyser ook een logaritmische x-as mogelijk maakt! Echt een aanrader.

Omdat vrijwel elke Nederlander wel Engels kan en er veel vraag is naar Engelse informatie is het brokje aan nieuwe info in het Engels verschenen. Vermoedelijk zal in de toekomst meer informatie in het Engels verschijnen.

Nederlandse 2016/42
Er is een "artikel" toegevoegd waar actuele te verkopen artikelen te vinden zijn. Klik op (uit)verkoop onder het kopje "algemeen" voor de actuele verkoop...

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2016/41
Woehoe! van Krohn-Hite is de service documentatie inclusief schema en calibratie gegevens ontvangen om de 4100 signaalgenerator op te frissen! Goede after sales na een paar decenia...

Er is weer nieuws! Voor gebruik in de werkplaats is een "goedkopie" QYT KT-8900 dualband zendontvnager gekocht. Het is een zeer compact ding dat een Baofeng UV-5R lijkt te zijn, maar dan met neer uitgangsvermogen en in de vorm van een mobilifoon. Uiteraard is het "kassie getest alvorens gebruik. (Het is en blijft en slotte goedkoop Chinees spul...) Uit de test is gebleken dat er veel ongewenste signalen door harmonischen uit de zendontvanger komen! Zie het artikel hier voor meer details.

Nederlandse 2016/40
Door drukte is er geen nieuws uit week 39. Deze week is overbodige apparatuur en componenten verkocht en het één en ander is aangekocht. Onder andere een zak met diverse kristallen (nu nog onderweg met de post) en een Krohn-Hite 4100 signaalgenerator.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2016/38
Gegevens van de Trimble 34310-T OCVCXO is toegevoegd aan de site. Er is een 10 MHz laagdoorlaatfilter ontworpen, gebouwd en getest. Belevenissen met een Frequency Elektronics Ltd. FE-5680A zijn ook toegevoegd. Helaas heeft dit laatste project nog wat "hindernissen"... :'-(
De faal gallerij is aangevuld met "gekreukelde" elektronica ter (leed)vermaak...

Nederlandse 2016/36
Deze week is een slechte week...

Op eBay ben ik opgelicht voor $104,25. De bestelde GPSDO tijdstandaard is betaald en niet ontvangen. Bah. Meer info staat hier.

Daarbij is de foto op de startpagina (staat ook hieronder) van deze website zonder toestemming gebruikt op een website van een commercieel Belgisch bedrijf. Deze site wordt door mij betaald en gevuld met informatie. Ik krijg geen enkele financiële steun en ik wil de website vrij houden van reclame zolang het kan. Daarbij wordt alle kennis gratis weggegeven voor niet commercieel gebruik. Ik vind het daarom extra pijnlijk dat een commercieel bedrijf geld verdient door een foto van deze website te gebruiken terwijl alle kosten van deze site uit mijn zak wordt betaald. Ik heb het bedrijf tot twee maal toe een brief gestuurd en nog geen reactie mogen ontvangen. Voor nu heb ik besloten om "het spel" netjes te spelen en de bedrijfsnaam en naam van de eigenaar hier niet te noemen. Wordt vervolgd...

image is loading...

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2016/35
Deze week is er verder gewerkt aan het VE2ZAZ tijdstandaard project. Omdat er meerdere apparaten gevoed moeten worden met een 10, 5 en 1 MHz signaal, is er een distributie versterker nodig. Eén van de hindernissen is het verkrijgen van een 10 MHz sinus uit een 10 MHz blokgolf. Met een snelle test is gebleken dat deze “conversie” goed mogelijk is met een 7-pool Chebycheff laagdoorlaatfilter. Ook is er een vervangende behuizing gekocht. De oorspronkelijke behuizing had te veel modificaties nodig waardoor besloten is om een andere behuizing aan te schaffen. De inhoud is reeds verwijderd en nieuwe voor en achter panelen worden gemaakt. Verdere ontwikkelingen zullen nog volgen…
Maanden geleden is een test gestart om relevante informatie weer te geven op een 4x20 karakter display . Nu is er alleen nog een afbeelding van de test. Verdere ontwikkelingen zullen later volgen…

Nederlandse 2016/34
- Deze week zijn drie Radiosystem RS920 10 MHz oscillatoren gemodificeerd. De gele "pwr" led knippert nu op basis van het 10 MHz signaal ter indicatie dat de oscillator een goed signaal afgeeft. De modificatie is hier te vinden. En met video opname! Ook is het blokje over de spectrum meting aangepast. Er zijn oscilloscoop beelden toegevoegd. De RS920 OCXO module heeft ook een controle functie ingebouwd. Als de status van de oscillator goed is, is er een 4 VDC gelijkspanning signaal toegevoegd aan het 10 MHz signaal. Als de status niet goed is (net opgestarte of falende oscillator), dan ontbreekt de 4 VDC spanning. Door middel van een eenvoudige modificatie is deze "DC offset" functie uit te schakelen. Dat is hier beschreven.
- Het artikel over het ZD-915 desoldeerstation is aangevuld met tekst. De foto was er al en nu is er het één en ander aan bevindingen aan toegevoegd.

Het (voort)bestaan van deze website wordt mede mogelijk gemaakt door aanbieden van onderstaande reclame.

Nederlandse 2016/33
Hallo wereld! De website bestaat al een paar jaar en begint in alle richtingen te groeien. De inhoud wordt aangevuld en de pagina ontwikkelt ook verder. Helaas is de tijd een beperkende factor om alles naar wens in te vullen, dus hier en daar zijn nog "open eindjes"...

Ik heb al een tijdje de gedachte om een weblog/nieuws pagina te openen. Dus minder op de inhoud gericht, maar meer op de bijkomende zaken. En zie hier, versie 1.0 van de nieuws pagina is geopend. Aanvankelijk was het de bedoeling om dagelijkse meldingen weer te geven, maar al snel is besloten om net nieuws per week te plaatsen.


inhoudelijk
De laatste tijd ben ik actief geweest met het uitpluizen van de werking en modificaties van de Racal Cougar PRM4515L portofoon met eindtrap.
Ondertussen is een MiniPro (E)EPROM programmer aangeschaft om het Rohill repeater project een vervolg te kunnen geven. Een artikel van de chip programmer volgt ook nog. Een foto en schermafdrukken van de software zijn al wel geplaatst.
Als dat nog niet genoeg is ben ik sinds afgelopen week ook met SMD/SMT solderen aan de slag gegaan. Er is een hot air soldeer station en een soldeer pincet aangeschaft om de behoefte om SMD werk te kunnen verrichten in te kunnen vullen. Zo is er ook een CTCSS bouwpakket gesoldeerd dat al twee jaar op de plank lag. (Het artikel hiervan is vandaag afgerond.) Dat was een mooie oefening.
Ook op het gebied van de tijdstandaarden is (na lange tijd) ontwikkeling. Er is een tijdstandaard naar ontwerp van W5OJM en VE2ZAZ. Ook een redundante 10 MHz oscillator van Radiosystem AB is in ver gevorderd stadium. Er is ook een GPSDO naar ontwerp van BG7TBL besteld. Hier zal uiteraard ook het één en ander van verschijnen. Een tipje van de sluier is dat de tijdstandaard van BG7TBL waarschijnlijk wel stabiel is, maar niet nauwkeurig. Er schijnt een offset van 0,0002 Hz in het signaal te zitten. (Vermoedelijk door het ontwerp.) Dus dat betekent een structurele afwijking van 2 Hz bij 100 GHz. Kortom, hier valt het één en ander over te vertellen.
Er is een foto gemaakt van de HP 10811 OCVCXO en bijbehorende informatie is erbij vermeld. Deze OCVCXO is bedoeld voor het VE2ZAZ GPSDO project. Ook is er een nieuwe ondersteunende print gemaakt. Print ontworpen, gebouwd, getest en meteen beschreven. ;-) Besloten is om de bouwbeschrijving van de ondersteunende print op te nemen in de beschrijving van de VE2ZAZ GPSDO in plaats van toe te voegen aan het HP 10811-60111 OCVCXO artikel. Wel is gebruik gemaakt van een kruisverwijzing tussen de artikelen.
Er zijn ook foto´s gemaakt en toegevoegd voor de Motorola GM/950 70 MHz mobilofoon en het ZD-915 desoldeerstation. De bijbehorende teksten volgen later...

facilitair
Op het gebied van ontwikkeling valt het volgende te melden. Sinds september 2015 worden (anonieme) statistieken bijgehouden van de website. Het aantal bezoekers per dag stijgt gestaag. De prognose is dat dit jaar meer dan 100.000 bezoekers de site bezoeken. Er is vooral een piek te meten (meer dan 900 pageviews op één dag!) bij het plaatsen van het artikel van de Yaesu FT-991. Dit komt omdat hier de oplossing voor het beruchte AM probleem vermeld is. Blijkbaar is dit bericht veel gedeeld in korte tijd dat tot veel bezoekers heeft geleid.
Er wordt ook gewerkt aan een concordantie tabel. Hiermee is het mogelijk om en alfabetische lijst met de belangrijkste termen van een artikel te kunnen zoeken. Dit is nog in test fase en wordt later zichtbaar gemaakt als de ontwikkelingen afgerond zijn...
Er is een functie in de website geschreven zodat het mogelijk is om paragrafen van een artikel in “omgekeerde volgorde” te plaatsen. Vandaar dat het nieuwste nieuws bovenaan staat in plaats van de laatste toevoeging onderaan zoals bij een inhoudelijk artikel.
Er zat ook (al erg lang) een bug in de code van de pagina. In de lijst met artikelen staan ook verborgen artikelen. Deze zijn nog in ontwikkeling en niet voor publicatie geschikt. Wanneer ik op de site inlog, kan ik de inhoud wel zien en bewerken. Helaas was er een bug in de code geslopen waardoor het verborgen artikel (zoals gewenst) niet zichtbaar was. Helaas werd de link naar het artikel erboven nóg een keer weergegeven. Dus twee keer dezelfde zichtbare link in plaats van één zichtbare en één verborgen link. Nu klopt de navigatie lijst weer. Voor de volledigheid; de verborgen artikelen zijn werkelijk niet publicatie waardig, dus je mist echt niets... ;-)

oudere updates
In september 2015 is de website grondig herzien. De mogelijkheid voor twee talen, Engels en Nederlands, is ingevoegd. Als de gewenste beschikbare taal niet aanwezig is, zal de ander taal weergegeven worden. In de toekomst zullen geselecteerde artikelen in twee talen beschikbaar komen. Ook de opmaak is grondig herzien. De kleurstelling is versoberd zodat het rustiger oogt. Ook de afdruk mogelijkheid is aangepast. Video's worden bijvoorbeeld vervangen door een leesbare hyperlink.

Het aanbieden van de kennis via deze website kost tijd, energie en geld. Het is heel leuk om kennis te kunnen delen en anderen hiermee te kunnen helpen, maar ook alle kosten worden uit privé middelen voldaan. Er zijn onder andere kosten voor de hosting aanbieder om de site te kunnen laten bestaan. Mijn doel is om de inhoud aan te kunnen blijven bieden zonder reclame, maar de kosten worden hoger waardoor financiële middelen nodig zijn. Dus een bijdrage van €3 wordt zeer op prijs gesteld. Het is mogelijk om op een veilige manier een financiële bijdrage van €3 (of een veelvoud hiervan) te kunnen leveren. Klik op de knop hieronder om via Ko-fi een donatie te verzorgen.open de afdrukbare pagina door hier te klikken
klik hier voor de mobiele versie. (Beta test.)


AmateurTele.com - © 1984...2022 - Build: 20220416